Безопасно пазаруване онлайн и коректни магазини

Публикувано от administrator 24/04/2017 0 Коментари

Един от най- важните елементи при пазаруване онлайн е да намерите магазин, на който може да се доверите.

Ето и нашите съвети за безопасно пазаруване онлайн:

 

- Ясни правила

Винаги избирайте магазини с кристално ясни правила за пазаруване. Всяка информация, присъстваща в магазина трябва да е конкретна и ясна за потребителя, без да създава в него чувство на съмнение.  

 

- Инфoрмация за търговеца

В един доверен сайт задължителни трябва да присъства информация относно Юридическото лице, което стои зад онлайн магазина или по- важното- което носи отговорност при възникване на каквито и да е въпроси. Информацията трябва да съдържа най- малко следните елементи: Наименование на дружеството (може да е различно от наименованието на сайта), Булстат, адрес и телефон за връзка.

 

- Преглед преди плащане

 Всички коректни онлайн магазини предлагат опция Преглед преди плащане на поръчаните артикули, при продажба на дрехи и обувки или техника, би трябвало да се предложи и опция Тест. В случай, че такава опция не се предлага е добре предварително да се свържете с търговеца за повече информация.

 

- Връщане, замяна, гаранция и рекламация

Условия за връщане, замяна, гаранция и рекламация- задължителен реквизит от съдържанието на онлайн магазина! Съгласно българското законодателство всички онлайн покупки могат да бъдат върнати на търговеца в 14- дневен срок от тяхното получаване, като за това решение потребителите не дължат абсолютно никакви обяснения и обосновки. Това условие НЕ се влияе от предоставената опция Преглед и тест и се отнася за стоки, които не са ползвани. В случай, че магазинът, който сте избрали не предлага такъв срок за връщане, бъдете внимателни!

 

- Намалени цени в разумни граници

Намаления, промоции, стоки в ликвидация- при наличие на такива продукти обръщайте внимание на процентното намаление на стоката. Нормално е да присъства намаление с до 20-40% на определени стоки. В случай, че на сайта фигурират постоянни намаления от сорта на Стара цена: 400лв., Нова цена: 30лв., сами се досещате, че става дума за нелоялна практика, целяща подвеждане на клиента.

 

- Качествени снимки и описание

Текстови и графични материали- коректните търговци предлагат на своите клиенти максимално ясни описания на продуктите относно техните функции, материали на изработка, размери и т.н. Избягвайте сайтове в които информацията за продукта се изчерпва с описание от сорта на "Супер машина", "Лятна рокля" или без никаква информация. Снимковите материали трябва да са ясни и добре да показват артикула от няколко страни.

 

- Марки / брандове и производители

Качествените продукти имат марка! Обърнете внимание на този факт. Продукти, които са без назоваване на търговска марка или производител, обикновено са или с ниско качество или т.н. реплики, фалшификати, имитации и др.

 

- Лични данни

Всички търговци, обработващи лични данни са длъжни да се регистрират в Комисия за защита на личните данни. В сайта на комисията можете да намерите публична информация за регистъра и да проверите дали въпросният търговец е регистриран там.

С тази информация  се надяваме поне малко да сме успели да Ви предпазим от каквито и да е разочарования при онлайн пазаруването.

 


OutletOnline.bg Ви желае приятно и безпроблемно пазаруване!