Как да определим подходящия размер обувки?

Публикувано от administrator 28/04/2017 0 Коментари

Поръчката на обувки онлайн става лесно, бързо и обикновено покупката е по- евтина от закупуването на обувки от физически магазин. За целта на поръчката е необходимо да се избере подходящ размер.


Съществува разлика при избора на обувки в зависимост от това дали са детски или за възрастни, дали са летни, зимни и т.н.

Повечето производители отбелязват на етикетите до размера на обувките и препоръчителни сантиметри на ходилото, за съответния номер. Това е от изключителна важност, тъй като размерите са различни при различните производители.  Ако до сега сте носили размер 43 на Reebok, същия номер при Asics вероятно ще бъде с по- къса стелка и съответно ще Ви е малък. Именно за тази цел е необходимо да се ориентирате по предоставената от производителя информация.

 

Как да измерим стъпалото?

За да измерите Вашето стъпало е необходимо да вземете лист хартия, молив и нещо за измерване- линия, рулетка, шивашки метър. Стъпете върху листа и очертайте с молива максимално коректно стъпалото си. След това измерете с линията разстоянието от най- дългия пръст до петата и вече знаете дължината на Вашето стъпало.

Съвети: Мерете краката си вечер, с чорапи и по възможност изправени. Десничарите да мерят левия крак, левичарите- десния.

 

Измерване на стелка на съществуваща обувки.

Другия вариант  за ориентиране в размера на стъпалото е да премерите стелка на съществуваща Ваша обувка, но имайте предвид, че е възможно стъпалото Ви да е малко по- късо от самата стелка. Обикновено отклонението при обувките за възрастни е около 0,5см. При стелки, които са леко извити зад петата, измерете частта на стелката без тази извивка.

 

Възрастни

При избор на обувки за възрастни е достатъчно да се ориентирате по препоръчителния размер на стъпалото, посочен върху етикета. Дължината на стъпалото трябва да е максимално близка до тази, посочена от производителя.

 

Деца

При избора на обувки за деца, нещата са малко по- деликатни от този за възрастни. Обикновено производителите препоръчват 1см в повече в полза на стелката прямо стъпалото. Тоест ако на етикета на обувките пише 12см, то реално стелката от край до край ще е 13см. Нашата препоръка е близка до тази на производителите с някои добавки.

При малките размери (от 19 до 27) са достатъчни 0,5см, тъй като понякога 1см разлика идва твърде голяма и е възможно детето да не се чувства комфортно с толкова големи обувки. Естествено, ако обувките са зимни или ще се носят с по- дебели чорапи, тази разлика се смалява.

При размери  от 28 до 35 разлика от 1см е достатъчна за да се ползват обувките поне два сезона и едновременно с това да няма дискомфорт от твърде големи обувки. Ние не препоръчваме да се вземат обувки със стелка по- дълга с 1см от стъпалото, тъй като обувките биха били твърде големи. 

За размерите над 35 важат същите инструкции, както при тези на възрастните- 0,5см по- дълга стелка от дължината на стъпалото, като при някои случаи може да се остави и разлика 1см.

 

Заблудата за "големите обувки"

Доста често при покупка на обувки, родителите смятат, че обувките са твърде големи- причината обикновено е, че новите обувки най- често са с 1см по- дълги от предходните и визуално това е голяма разлика, особено в бебешките серии. Случвало се е родители да ни върнат обувки, защото им се струват големи и при изпращане на предходния размер, той се оказва малък.

При реалното мерене на обувките може да изхождате от старото правило- 1 пръст свободно място зад петата (тоест: след като детето  обуе обувката, в нея да пъхнете един ваш пръст зад петата). Другия вариант е да извадите стелката и детето да стъпи върху нея. По този начин ясно може да видите колко точно е свободното място, оставащо в маратонката. Обикновено остава около 0,5см свободно място, което е съвсем в реда на нещата.

Спокойно- в някой момент ще започнете да купувате по- рядко нови маратонки :)

С увеличаване възрастта на детето, намалява и скоростта, с която стъпалата нарастват. Ако на възраст 2г. детето носи едни обувки 3 месеца и му умаляват, същото дете на възраст 8г. би могло да носи един размер цяла година.

 

Летни и зимни обувки

И при двата варианта е добре да се остави малко повече свободно място.

Зимните обувки не бива да са твърде тесни, тъй като това пречи на свободното циркулиране и задържане на температурата, излъчена от ходилото. Другия аргумент е, че зимните обувки, често се носят с по- плътни чорапи, които допълнително оказват влияние върху размера.

При летните обувки, които са с открити пръсти и пета (сандали, чехли, джапанки) също е добре да се остави малко повече свободно място пред пръстите и зад петата, т.е. минимум 1см в някои случаи и 1,5см.

 

Надяваме се тази информация да улесни избора на правилен размер обувки. В случай, че не е достатъчна, моля не се колебайте да се свържете с нас.

 


OutletОnline.bg Ви желае приятно пазаруване!