Грижа за маратонките и обувките

Публикувано от administrator 12/05/2017 0 Коментари

Изборът на подходящ модел обувки често се оказва нелесна задача и намерим ли ги веднъж искаме да им се радваме дълго време. Днес ще представим няколко съвета за значително увеличаване на живота на нашите любими маратонки, обувки и ботуши.

Поддръжката на маратонките и обувките се определя предимно от материала, от който са изработени.

 

Маратонки от текстил

Текстилните маратонки се почистват и перат с вода и сапун. Ако стелката се вади, извадете я и я изперете отделно с фина четка, за да се отстранят всички замърсявания и бактерии. Не търкайте текстила с груба четка, тъй като може да го нараните- достатъчно е да използвате дунапренова гъба. Ако по текстила има петна и лекета бихте могли да използвате и препарат за отстраняване на петна, но при всички случаи следвайте изричните инструкции за употреба на препарата.


Маратонки от велур и набук

Тези два материала са предпочитани заради невероятния външен вид. Едновременно с това са доста капризни за поддръжка и изискват специални препарати и четки. Четките за набук и велур са двустранни като от едната страна са с гумено покритие, а от другата с косъм. Използвайте в комбинация със спрей за велур и търкайте леко до отстраняване на замърсяванията. Стелките на тези маратонки или обувки може да изперете отделно. Избягвайте да мокрите велура- възможно е велурът да се "разроши" или да останат петна от водата по материала.

Друг вариант за почистване на тези материали е химическото чистене.

 

Маратонки от естествена или изкуствена кожа.

Най- лесният начин за почистване на кожата е с гъба и вода. Възможно е и цялостно пране на обувките с вода и сапун, след което е необходимо старателно изплакване за да не остават петна от сапуна. Стелките също е добре да се изчеткат и изперат отделно. Ако се налага спешно да почистите тези материи, може да използвате и мокри кърпички- вече има и такива, специално разработени за обувки.

 

Изсушаване

Изсушаването на всички обувки и маратонки, независимо дали са измокрени от климатичните условия или пране задължително се извършва на стайна температура без външна намеса. Не изсушавайте обувките върху радиатори или със сешоар! Това води до прекомерно изсъхване на материала и маратонките биха могли да променят формата си, включително и да станат по- тесни. Едновременно с това има риск и от увреждане на структурата на лепилото и маратонките може да се разлепят. Не излагайте обувките на пряка слънчева светлина за дълго- това може да доведе до избеляване, разлепяне и др.

 

Стелки

Още при избор на обувки е добре да изберете такива с антибактериална стелка. В случай, че стелката не е такава е добре да се вади от обувките поне веднъж седмично за да изсъхне или да се изпере. Възможно е и да се подсигурите с още един чифт стелки и да се сменят.

 

Белите подметки на маратонките

Този изключително ефектен цвят за спортните обувки може да се съхрани дълго време в първоначалната му визия ако отделите малко време за специална грижа. Белите подметки могат да се изтъркват с четка за зъби и сапун веднъж седмично или на две седмици. По този начин ще се избегне захабяването и пожълтяването на белия цвят.

 

Зимни обувки и ботуши

Препоръчително е зимните боти, ботуши, обувки и маратонки да се третират с импрегниращи спрейове преди да излезете навън. Процедурата трябва да се извършва редовно. Ако обувките не са със специално обозначение "водоустойчиви" те пропускат вода, независимо от материала на изработка.

 

Пране в пералня

Този способ за почистване на обувките не е за препоръчване, освен ако на етикета изрично не е посочено, че се разрешава. Прането в пералня често уврежда структурата на маратонките, съществува риск от разлепяне и вътрешно маратонките не винаги се изпират добре. И все пак, ако сте привърженици на прането в пералня, ето няколко съвета:

- почистете предварително обувките под течаща вода за да отпаднат едрите замърсявания

- пуснете в пералнята и някакъв текстил- хавлия, дънки или др. за да се получи триене на материалите за по- добър резултат и за да се омекоти самото движение на обувките в пералнята

- перете със студена вода на ниски обороти

- не използвайте сушилня!

 

Други съвети

- Оставяйте обувките "да си починат". Носете обувките през ден ако е възможно. По този начин обувките възвръщат първоначалната си форма, изсъхват и се възстановяват.

- Съхранявайте обувките на проветриво място. Да, шкафовете за обувки са функционални, прибрани и подредени, но любимите ни обувки предпочитат да са навън, особено в сезона на активно носене.

- Използвайте подходящи обувки според сезона и четете етикета за поддръжка.

- Сезонните обувки прибирайте задължително изпрани, почистени, добре изсушени и запълнени (натъпкани) с хартии, за да се предпази формата им. За ботушите може да използвате и специализирани инструменти за изправяне.

- Носете обувките с чорапи! Освен ако не става дума за сандали, чехли или специални летни маратонки, всички останали маратонки и обувки се носят с чорапи. Това предпазва обувките и краката от изпотяване и бактерии. В случай, че не желаете чорапите да се виждат, използвайте чорапи тип "терлик".


OutletOnline.bg Ви желае приятно пазаруване!